Do świąt jeszcze daleko ale mi już teraz zachciało się ciastek cynamonowych. Tak na prawdę można je jeść cały rok. Świetnie pasują do mleka albo do herbatki. Na pewno można je przechowywać kilka dni ale tak szybko znikają…
Składniki na 1 porcję ciastek cynamonowych:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść w ciasto. Rozwałkować na ok 5- 7 mm i foremkami wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce. Piec w 185 st C przed ok 10 – 12 minut.
Uwielbiam wszelkie ciasteczka. Takie cynamonowe kojarzą mi się ze świętami;)
A mi się takie ciasteczka kojarzą z mroźnymi, zimowymi wieczorami:) Wtedy spróbuję powtorzyć przepis
Ja muszę powiedzieć że przepis wygląda naprawdę fajnie i do herbaty idealnie będą pasowały 🙂 Uwielbiam takie smaki. Sama pijam bardzo duże herbaty i tez ogólnie interesuje mnie ten temat tak po prostu 🙂 Dużo dowiedziałam się czytając tego bloga http://www.klub.dilmah.pl/blog
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Szybkie i miękkie pierniczki
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Cynamonowy mops jesienny ;)
Nigdy w życiu nie jadłam tak cudownych ciasteczek.
Od teraz będą w moim domu niemalże codziennie.
Bardzo proste do zrobienia, tanie i przepyszne. 😉
Rewelacyjne! Miękkie, pachnące, słodkie – przepis godny polecenia! Czuję, że znikną do Wigilii 🙂
Genialne, świetne ciasteczka. Pyszne i proste do zrobienia. Naprawdę polecam.
Beznadziejne, ciasto klei się do wałka