Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

  • 5 sierpnia 2011

Nie będę się za bardzo rozpisywać na temat dzisiejszego makaronu. Jest szybki w przygotowaniu jak i w jedzeniu. Dodam, że to jest jedna z bardzo prostych wersji i mam nadzieje, że znajdziecie swoje dodatki aby danie to urozmaicić. A taki makaron to dobry pomysł na obiad czy kolację.

Składniki na 2 porcje makaronu z kurkami:

  • 2 porcje ulubionego makaronu (u mnie penne)
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kurek – umytych
  • posiekane liście bazylii – wg gustu
  • do smaku: sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypiorek, pokruszony ser kozi

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente lub wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, mieszamy kilka razy, dodajemy kurki i lekko je podsmażamy. Doprawić do smaku. Można podlać kilkoma łyżkami wody.
W dużej misce lub na patelni mieszamy makaron z kurkami. Mieszamy z posiekaną bazylią.
Makaron podać i opcjonalnie posypać serem lub szczypiorkiem.
Smacznego! 
makaron penne z kurkami 2

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>