Babeczki z dynią i słonecznikiem

Babeczki z dynią i słonecznikiem

  • 22 września 2011

Do końca jeszcze do dyni nie jestem przekonana ale kremowa zupa z mlekiem kokosowym i te babeczki są na prawdę bardzo smaczne. Przygotowałam je z surowej tartej dyni. Babeczki wyszły mokre i ciężkie ale szybko zniknęły. Idealne do kawy albo herbatki 🙂

Składniki na 6 babeczek:

  • prawie cała szklanka mąki
  • 1/3 szklanki startej dyni
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki imbiru i tyle samo cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju lub masła
  • 1 łyżka rodzynek
  • szczypta soli
  • ziarna słonecznika do posypania

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.

W osobnych miskach mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je i dodajemy dynię. Ciasto dzielimy do foremek, do 2/3 wysokości. Posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Gotowe!

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *