Biszkopt z malinami

Biszkopt z malinami

  • 21 września 2011

Ciasto biszkoptowe można wykorzystać do tortów lub ciast z galaretką. U mnie galaretka z żelatyny nie wchodzi w grę więc coś innego. Taki szybki biszkopt z owocami. Tym razem kończące się już maliny. Ale mogą to być również truskawki czy jagody. I koniecznie posypcie cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 3/4 szklanki malin (opłukanych i osuszonych)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodajemy cukier i po 1 żółtku, ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I już łyżką albo łopatką delikatnie mieszamy z masą białkową.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie keksówka). Przekładamy ciasto do formy.
Maliny oprószamy mąką i układamy na wierzch. Prawdopodobnie biszkopt nie wyrośnie aż tak bardzo a owoce opadną. Jednak ma być to szybki deser, z którym można podać np. lody.
Ciasto pieczemy ok 30 minut, w 180 st C. Powinno się zarumienić, można też wykorzystać metodę suchego patyczka.
Gotowe! 

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *