Drożdzowe ze śliwkami

Drożdzowe ze śliwkami

  • 20 września 2011

W sezonie śliwek aż grzechem jest nie zrobienie wypieku. Wg gustu można zrobić ciasto ucierane, kruche czy drożdżowe i każde ze śliwkami. A śliwki można wybierać do woli, węgierki, mirabelki czy renklody. Wszystkie są dobre.

 

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami:

  • 1 jajo
  • 200 g mąki
  • 15 g drożdzy
  • 80 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 35 g masła roztopionego i przestudzonego
  • śliwki węgierki
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową.

Z drożdży, ciepłego mleka, soli i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W miejsce ciepłe i bez przeciągów, ok 30 minut.

Jak zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy resztę składników i 3/4 pozostałej mąki. Zagniatamy kilka minut. Znowy przykrywamy i odstawiamy.

Gdy ciasto podrośnie dodajemy resztę mąki i lekko zagniatamy, jeśli jest konieczność można troszkę mąki jeszcze dosypać ale nie za dużo.

Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia.

Przekładamy ciasto aby wypełniło cała blaszkę. Przykrywamy i odstawiamy aż podrośnie.

Śliwki dokładnie myjemy i każdą drylujemy. Odstawiamy na sito aby odciekły.

Śliwki układamy na wyrośnięte ciasto, skórką do dołu. Można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez ok 35 – 40 minut. W tym czasie nie otwieramy piekarniku. A jak już się upiecze to pozostawiamy jeszcze w nagrzanym ok 15 minut.

Gotowe!

drozdzowe ze sliwkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>