Imbirowe babeczki z gruszką i żurawiną

Imbirowe babeczki z gruszką i żurawiną

  • 13 września 2011

Smaki jesieni, gruszki, żurawina, imbir, brązowy cukier. Te babeczki zrobiłam na szybko i wyszły całkiem dobre. Słodka gruszka i lekko kwaśna żurawina dobrze współgrają. Oczywiście można je zjeść do kawy czy herbaty albo na 2 śniadanie czy podwieczorek.

 

Składniki na 6 babeczek:

  • niepełna szklanka mąki
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 gruszki (pokrojona w kostkę)
  • 1 – 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mieszamy mąką z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy ze sobą resztę składników. Na koniec dodajemy owoce i mieszamy.

Przekładamy do foremek na 2/3 wysokości.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 st C przez ok 20 – 25 minut.

Gotowe! 

 

imbirowe muffinki z gruszką i żurawiną

Przepis bierze udział w akcjo Gruszkowo!

 

 

 

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *