Kruche babeczki z malinami

Kruche babeczki z malinami

  • 27 września 2011

Takie małe i pyszne mini tartaletki z kruchego ciasta, z kremem mascarpone i malinami. Maliny można zastąpić truskawkami, jagodami czy czarną borówką. Pasują idealnie na deser albo zwyczajnie do kawy lub herbaty. Babeczki najlepiej podać schłodzone.

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
Składniki na krem mascarpone:
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  •  maliny

Przygotowanie:

Jak zrobić kruche ciasto: z mąki, cukru, masła i jajka zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 30 minut.

Następnie włączamy piekarnik na 180 st C. Wyciągamy ciasto z lodówki (połowę najlepiej) i wałkujemy i wypełniamy foremki. Nakłuwamy widelcem i wypełniamy folią aluminiową z grochem. Mi wyszło 20 sztuk małych tartaletek. Pieczemy 10 minut z grochem i 5 minut bez. W trakcie pieczenia trzeba folię z grochem zabrać.

Spody muszą ostygnąć a w między czasie myjemy maliny i przygotowujemy krem mascarpone. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a na koniec dodajemy serek. Krem można rozprowadzić łyżeczką ale lepiej jest użyć worka. Dekorujemy malinami.

Można gościom! 

 

 

 

babeczki z malinami i kremem mascarpone

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>