Makaron z dynią i parmezanem

Makaron z dynią i parmezanem

  • 23 września 2011

Bardzo lubię makaron z takimi sosami na bazie śmietanki. Może być nawet śmietanka o najniższej zawartości tłuszczu ważny jest ten smak. A dziś ten smak został wzbogacony o dynię i parmezan. Najlepiej smakuje jak wymieszamy makaron w patelni i dopiero nałożymy na talerz.

Składniki na 2 porcje makaronu z dynią i parmezanem:

  • 2 porcje makaronu (spaghetti, tagliatelle, papardelle)
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 200 g surowej dyni (mała kosteczka)
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki ( do dekoracji)
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 2 – 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę i dodajemy kosteczki dyni, smażymy na małym gazie aż dynia będzie miękka.

Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ser i mieszamy. Odstawiamy.

Makaron można wymieszać na patelni albo podać na talerz i polać sosem. Udekorować natką.

Smacznego! 

makaon z dynia i parmezanem

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *