Malinowe mascarpone

Malinowe mascarpone

  • 19 września 2011

Wyśmienity deser malinowy z mascarpone. Uważam, że ten duet pasuje do siebie idealnie. Myślę, że do takich deserów tiramisu można wykorzystać różne gatunki owoców. W sezonie maliny, więc warto się skusić. Zamiast świeżych owoców można też użyć mrożonych.

Składniki na 2 porcje deseru:

  • 120 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • np. 1 śmietanfix
  • małe okrągłe biszkopty
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 200 g malin
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Maliny miksujemy blenderem i mieszamy z cukrem.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i śmietanfixem.

Na dno pucharków układamy 1 warstwę namoczonych biszkoptów. Dzielimy masę serową miedzy pucharki tak żeby 1/3  jeszcze została.

Układamy 2 warstwę biszkoptów. Masę serową mieszamy z połową zmiksowanych malin i całość dzielimy na pucharki.

Układamy 3 warstwę biszkoptów i na wierzch dajemy pozostałe maliny.

Deser chłodzimy min 2 godz przed podaniem.

Dekorujemy listkami mięty i kilka malinami.

Gotowe!

malinowy deser z mascarpone a la tiramisu

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>