Winna gruszka

Winna gruszka

  • 12 września 2011

Wspaniałe smaki.  Wina nie czuć. Ale za to deser jest słodki. Gruszka duszona w deserowym winie z cynamonem i goździkiem. W upalne dni można dodać gałkę lodów śmietankowych. Łapcie za gruszki póki jeszcze są dostępne./

Składniki na 1 gruszkę w winie:

  • 1 gruszka (nie za miękka)
  • 1 szklanka deserowego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 goździk
  • żurawina (opcjonalnie do dekoracji)

Przygotowanie:

Wino wlać do garnka, dodać cynamon i goździka zagotować. Dodać cukier i wymieszać.
Gruszkę obrać i zostawić ogonek. Włożyć do gotującego się wina. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Jeśli trzeba gruszkę można obrócić.
Myślę, że 1 gruszka wystarczy na 2 osoby więc można ją przekroić.
Gruszkę wyjmujemy z garnka dużą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
Wino gotujemy jeszcze przez chwile aby uzyskać syrop.
Podać gruszkę na talerzu, polać syropem, udekorować żurawiną lub podać gałkę lodów.
Gotowe!

Przepis bierze udział w akcjo Gruszkowo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *