Zupa z dyni

Zupa z dyni

  • 28 września 2011

Kolejna propozycja zupy z dyni. Dodatkowo dodałam soku z pomarańczy aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. Zupa dyniowa, która jest bardzo rozgrzewająca. W sam raz na jesienne zimne popołudnia. Przepis na krem zupę z dyni z mlekiem kokosowym. 

Składniki na 4 porcje zupy z dyni:

  • 350 g surowej dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 200 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W garnku z grubym dnem roztopić masło. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić.

Ziemniaki i dynię dodać do cebuli, poddusić kilka minut mieszając aby się nie przypaliło. Dodać bulion, sok z pomarańczy i gotować aż warzywa będą miękkie.

Zupę odstawić i zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami. Można podać z kleksem śmietany.

Smacznego! 
kremowa dyniowa z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>