Ciasto bananowe z żurawiną

Ciasto bananowe z żurawiną

  • 4 października 2011

Dziś przepis na ciasto bananowe albo chlebek bananowy z dodatkiem suszonej żurawiny, która sprawia, że ciasto bananowe nie jest aż tak słodkie. Dla mnie to są zdecydowanie jesienne klimaty. Przepis na ciasto już nie jeden wykorzystałam i udało mi się zrobić aby nie wyszedł zakalec i urosło.

Ciasto bananowe przepis:

  • 50 cukru pudru
  • 50 g masła roztopionego
  • 1,5 szklanki maki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 banany

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 st C.

Ubić białka z solą na pianę, dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy po trochę mąkę i mieszamy na mniejszych obrotach miksera, dodajemy też przestudzone masło.

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Posypać cynamonem i wymierzać z ciastem, używając łyżki. Dosypać żurawiny.

Ciasto przełożyć do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia).

Piec ok 45 minut 1 80 st C i jeszcze 15 – 20 w 165 st C.

Ciasto studzić na kratce.

Gotowe! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *