Piernikowe biscotti z żurawiną

Piernikowe biscotti z żurawiną

  • 3 października 2011

Przepis na biscotti jest bardzo prosty, nie trzeba używać miksera, wystarczy jedna miska. Po ok pól godziny możemy się cieszyć biscotti piernikowymi z żurawiną. Do tego cynamonowa herbatka albo kawa i można nie wychodzić z domu. Szczególnie gdy deszcz za oknem.

Składniki na 1 blaszkę biscotti:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • mała garść orzechów laskowych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st C.

Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko, masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak trzeba można trochę dosypać mąki. Dodać żurawinę i orzechy. Ponownie wyrobić.

Na blaszce wyłożonej papierem, ułożyć ciasto i uformować w kształcie chlebka. Na ok 1,5 cm wysokości.

Piec ok 20 – 25 minut. Do momentu aż się zarumieni. Może lekko pęknąć.

Ciasto wyjąć, przestudzić kilka minut. Pokroić nożem do pieczywa na 1,5 cm kromki i włożyć na jeszcze ok 5 minut do piekanrika. Temp wcześniej można zmniejszyć o 15-20 st. Wyjąć i przestudzić na kratce.

Gotowe!

piernikowe biscotti z zurawina

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *