Rożki francuskie z jabłkami

Rożki francuskie z jabłkami

  • 29 października 2011

Pomysł zaczerpnięty od dorotuś ale same rożki francuskie z jabłkami robiłam już kilka razy. I wg mnie należy zmniejszyć ilość cukru. Dodatkowo zamieniłam tam rodzynki na żurawinę. Oczywiście same ciasta są mega pyszne. Bardzo szybkie i na prawdę proste. W sam raz na II śniadanie lub deser.

Rożki francuskie z jabłkami przepis:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie 270 g)
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Przygotowanie:

Wyjąć ciasto francuskie aby miało temp. pokojową.

Nagrzać piekarnik na 200 st C.

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać mąkę cynamon, żurawinę i wymieszać.

Ciasto podzielić na 6 kwadratów. Brzegi posmarować jajkiem. Na środek nałożyć farsz i złożyć w trójkąt. Docisnąć brzegi widelcem.  Wysmarować wierzch jajkiem i zrobić na środki trzy otworki wentylacyjne.

Przełożyć na blaszkę i piec ok. 20 minut aż się ładnie zarumienią. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, rożki polukrować.

Gotowe! 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>