Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

  • 5 października 2011

Przepis na szarlotkę sypaną jest bardzo prosty i szybki. Ciasto wychodzi idealne. Doskonałe na niedzielny deser, koniecznie z gałką lodów waniliowych. Szarlotka smakuje doskonale zaraz po wyjęciu z piekarnika ale następnego dnia jest równie smaczna do kawy lub herbaty…

Szarlotka sypana przepis (śr 24 cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 czubata szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5  kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g  masła

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 185 st C.

Jabłka obierać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem. Podzielić jabłka na 2 części.  (u mnie jabłek było 1,7 kg)

Resztę suchych składników wymieszać ze sobą. Podzielić suche na 3 części. Tortownicę wysmarować masłem.

I rozsypać

  • pierwszą część suchych składników
  • 1 część jabłek
  • 2 cześć suchych składników
  • 2 część jabłek
  • 3 część suchych składników
Na wierzch zetrzeć na tarce, na grubych oczkach masło. Wstawić do piekarnika.
Piec ok 60 minut. Wierz powinien być rumiany.

Smacznego! 

 

szarlotka sypana

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>