Winogrona i śliwki pod kruszonką

Winogrona i śliwki pod kruszonką

  • 17 października 2011

Deser można taki przygotować prawie ze wszystkich owoców. W jesienne chłodne dni polecam właśnie śliwki i dodatkowo kilka winogron. Można się spotkać z nazwą śliwkowe crumble. Całość zapieczona pod pyszną kokosowa kruszonką ale może również być kruszonka migdałowa.

Winogrona i śliwki pod kruszonką przepis:

nie podaję dokładnych ilości ponieważ wszystko zależy ile porcji chcemy przygotować i jakie naczynie do zapiekania posiadamy

  • śliwki
  • garść winogron

kruszonka:

  • cukier
  • mąka
  • masło
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować kruszonkę np. z tego przepisu w podobnych lub mniejszych proporcjach. Zamienić migdały na kokos.
Owoce przykryć kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C ok 15 – 20 minut aż kruszonka się zarumieni.
Gotowe!
sliwki i winogrona pod  kokosowa kruszonka

Rozowy tydzien Zaproszenie

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *