Ciasto wiewiórka albo placek amerykański

Ciasto wiewiórka albo placek amerykański

  • 9 listopada 2011

Ciasto wiewiórka albo placek amerykański tak nazywane ciasto jest z dodatkiem jabłek, orzechów włoskich i cynamonu. Coś amerykańskiego. Iście jesienne smaki. Mokre i słodkie albo bardzo smaczne. Polecam do kawy lub gorącej cynamonowej herbaty na mroźne popołudnia…

Ciasto wiewiórka albo placek amerykański przepis:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Orzechy posiekać.

Włączyć piekarnik na 175 st C.

Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec dodać cukier, dalej ubijać i żółtka. Dodać olej i zmiksować.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Łyżką wymieszać z ciastem.

Jabłka i orzechy wymieszać z ciastem.

Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 – 50 minut.

Ostudzić i podawać ciasto wiewiórka posypane cukrem pudrem.

Gotowe!

Orzechowy Tydzień 2011

1 Comments

  1. Anetka

    Ukoronowaniem udanego deseru jest filiżanka dobrej herbaty. Jeśli znasz jakąś ciekawą kompozycję smakową herbaty i ciasta zamieść swój przepis na stronie dniherbaty.pl, weź udział w konkursie i wygraj nagrody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>