Rogale marcińskie tradycyjnie wypieka się na 11 listopada w Poznaniu na św Marcina. Wyróżnikiem rogali marcińskich jest biały mak. Tradycyjne rogale są bardzo słodkie i ogromne, czasem trudno zjeść 1 na raz 🙂 Będąc w tym okresie w Poznaniu na prawdę warto się skusić na jednego w końcu to duma poznaniaków…
Rogale marcińskie przepis:
Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowo – francuskie przepis:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki suchysz drożdży
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,7 szklanki mąki
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 112 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Do mleka dadać drożdze, cukier i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 – 10 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać jajko, mąkę, ekstrakt i wymieszać w misce łyżką. Przełożyć na oporuszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić. Uformować prostokąt i zawinąć w folię. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć i rozwałkować ale w kształt prostokąta. Używając minimalną ilość mąki do podsypywania. Na ciasto rozsmarować masło. Nie jest to łatwe ale trzeba sobie poradzić. Ciasto złożyć na 3 (jak są zazwyczaj składane zaproszenia). Przykryć folią i wstawić znów na godzinę do lodówki.
Proces składania i wałkowania ciasta powtórzyć 3 razy. I ostatecznie ciasto chłodzić w lodówce min 5 godz. Pamiętając aby miało kszatł prostokąta.
Masa z białego maku przepis:
- 200 g białego maku
- 100 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- śmietana
Przygotowanie masy makowej:
Wyciągamy ciasto z lodówki.
Nie mam maszynki do mielenia więc mak i orzechy a także płatki zmiksowałam w stojącym blenderze.
Zmiksowane wymieszać z olejkiem, cukrem i konsystencję regulować dodając śmietanę. Ja użyłam 3/4 małego kubeczka.
Do masy można również dodać garść rodzynek.
Rogale można robić większe i mniejsze. Jak dla mnie duże i małe są smaczne.
Ciasto rozwałkować na grubość kilka mm, musi być prostokąt. Radełkiem dzielimy w trójkąty. Rozprowadzić masę makową na każdej części. Zwijanie zacząć od szerszego boku.
Rogale ułożyć na blaszcze z papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godz aby podrosło.
Rogale wysmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody.
Piec w nagrzanym do 185 st C przez ok 25 minut.
Jeszcze ciepłe rogale polukrować.
Gotowe!
Marzą mi się takie własnoręcznie zrobione,ale to,jak widzę,nie łatwy kawałek chleba,cóż zawsze zostaje przecież cukiernia;)pozdrawiam
Bynajmniej rogale marcińskie robi się łatwo ale długo. A biały mak można śmiało zamienić na niebieski 🙂
Zamiana maku białego na niebieski jest uważam profanacją. Moja żona zrobiła raz dwie wersje, jedną po drugiej. Ta z makiem niebieskim smakowała jak zwykła drożdżówa z makiem. Smak tej z białym śnie mi się często. Wtedy żona piecze następne:)
Z makiem nie mamy problemu, w sklepach faktycznie jest nie do dostania ale zawsze pozostaje pyszny i pachnący na:
http://allegro.pl/mak-bialy-0-9kg-hit-najtaniej-na-rogale-sw-marcin-i1924114323.html
Jako rodowita poznaniara mówię stanowczo TAK tym cudownym rogalom!
zapraszam też do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine Może jakiś pomysł na św. marcińską gęś?:) bez zdjęcia też może być, znaleziony, usłyszany, przekazany w spadku przepis – każdy mile widziany:) Pozdrawiam:)
ale ladne:) z checia sie czestuje:)
może i mam 12 lat ale i tak kocham te rogale
a czy możecie polecić jakąś dobrą cukiernie gdzie zakupie rogale, poniewaz nie mam czasu upiec ich własnorecznie?:)
Piskorcy prowadzą sprzedaż internetowa. – rogalemarcinskie.pl
Nie dobre :/
można wiedzieć dlaczego?
uważam, że najlepsze jakie do tej pory jadłam, a jestem łakomczuchem i troche juz ich w zyciu zjadłam:)
Można wiedzieć dlaczego u Piskorskich są niedobre? I gdzie w takim razie dostane podobne do domowych? 11 listopada zbliża sie wielkimi krokami