Piernik na piwie Guinness

Piernik na piwie Guinness

  • 1 grudnia 2011

Piernik na Guinnessie do wypróbowania dla wszystkich. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach… Nie za słodki ale piernikowy i czekoladowy. Miałam do niego dodać jeszcze suszonych śliwek ale w końcu zapomniałam 🙂 Moja propozycja przed świąteczna, piernik na piwie do kawy albo herbaty.

Piernik na piwie Guinness przepis:

na blaszkę 8×25

  • 130 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 80 ml miodu
  • 90 ml masła roztopionego
  • 80 ml ciemnego piwa Guinness (lub innego ciemnego piwa)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 180 st C.

Piwo zagotować i odstawić.

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem i sodą.

Jajko ubić, dodać masło, cukier i miód. Zamiennie dodawać mąkę i piwo.

Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut.

Można polać roztopioną czekoladą.

Są przepisy na polewę czekoladową z żelatyną aby się ładnie błyszczała. Ja użyłam zamiennika wege czy agaru. Roztopiłam 80 g mlecznej czekolady, dodałam mleka, kakao i odrobinę agaru. 

Co zrobić jak miód się skrystalizował a chcesz płynny. 


Korzenny Tydzień

8 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *