Pierożki uszka z białym makiem

Pierożki uszka z białym makiem

  • 18 grudnia 2011

Jeśli lubicie pierogi i kluski z makiem to śmiało zapraszam Was do przygotowania pierożków lub uszek z makiem. Po rogalach marcińskich został mi białym mak dlatego taki wykorzystałam ale bez problemu można użyć maku niebieskiego. Uszka można podać na Wigilię do zupy migdałowej.

Uszka z białym makiem przepis:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłukać z zanieczyszczeń. Mleko zagotować i dodać mak. Gotować na małym gazie ok 30 minut. Odcedzić i zmielić.
  2. W rondelku roztopić masło, dodać miód, mak, rodzynki. Podgotować na małym ogniu ok 3 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
  3. Rozwałkować ciasto pierogowe na ok 2 mm. Małą szklanką wykrawać kółka, nałożyć farsz i zlepić. Brzegi złączyć tak aby powstały uszka.
  4. Uszka wrzucić na gotującą się wodę i wyciągać zaraz po wypłynięciu.
  5. Podać ze śmietaną, miodem, cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>