Batat Hasselback

Batat Hasselback

  • 31 stycznia 2012

Znany również jako słodki ziemniak przygotowany na sposób szwedzkihasselback. Bataty są słodkie i następnym razem bardziej się zastanowię nad całym daniem aby lepiej smakowały – być może coś z kurczakiem. Tym razem podałam z surówką amerykańska.

Ziemniaki Hasselback przepis:

  • 4 bataty lub 4 ziemniaki podłużne
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • dodatkowo szczypta tymianku

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i osuszyć. Ziemniaki ostrożnie ponacinać do 2/3 wysokości co ok 3 mm.
  2. Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw.
  3. Ziemniaki ułożyć w naczyniu i wysmarować olejem z przyprawami.
  4. Piec ok 30 – 35 minut w 180 st C
Gotowe! 

 

 

7 Comments

  1. Gosia

    Bataty są również bardzo dobre w surówkach zwłaszcza tych z rukolą. Podsmażone delikatnie a potem zapieczone z fetą nasionami słonecznika i mieszanką sałaty z rukolą no i obowiązkowo cherry pomidorki polecam do obiadu pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *