Batat Hasselback

Batat Hasselback

  • 31 stycznia 2012

Znany również jako słodki ziemniak przygotowany na sposób szwedzkihasselback. Bataty są słodkie i następnym razem bardziej się zastanowię nad całym daniem aby lepiej smakowały – być może coś z kurczakiem. Tym razem podałam z surówką amerykańska.

Ziemniaki Hasselback przepis:

  • 4 bataty lub 4 ziemniaki podłużne
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • dodatkowo szczypta tymianku

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i osuszyć. Ziemniaki ostrożnie ponacinać do 2/3 wysokości co ok 3 mm.
  2. Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw.
  3. Ziemniaki ułożyć w naczyniu i wysmarować olejem z przyprawami.
  4. Piec ok 30 – 35 minut w 180 st C
Gotowe! 

 

 

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>