Croque-monsieur

Croque-monsieur

  • 25 stycznia 2012

Croque-monsieur czyli grillowana kanapka z serem i szynką. Jeśli robisz wersję bogatszą o sos beszamelowy to kanapkę warto zapiec w piecu. Drugą popularną wersja kanapki jest Croque-madame z jajkiemW tym celu wystarczy przygotować Croque-monsieur i usmażyć jajko sadzone i podać je na wierzch. Pychota!

Croque-monsieur przepis:

na 1 kanapkę

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 plasterki sera żółtego
  • 2 plasterki szynki (u mnie szynka gotowana)

Przygotowanie:

1. Pierwszą kromkę posmaruj masłem, ułóż ser i szynkę. Przykryj drugą kromką chleba tostowego. Zapiecz na grillu, na patelni lub w piekarniku.

 

Z sosem beszamelowym: 
Zamiast masła przygotuj sos beszamelowy z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki i 3/4 szklanki mleka. Przygotuj tosta i dodatkowo wysmaruj wierzch kanapki sosem i zapiecz.

 

Warto zrobić od razu kilka kanapek croque-monsieur.
Smacznego! 

 

 
Jadłodajnia Studencka II
 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *