Maślane ciasteczka przekładane marmoladą różaną

Maślane ciasteczka przekładane marmoladą różaną

  • 24 stycznia 2012

Kruche maślane ciasteczka kanapki przełożone marmoladą różaną. Pychotka. szczególnie zamoczone w herbacie. Tak nam posmakowały, że robiłam je 2 razy. Następnego dnia ciasteczka są jeszcze lepsze, na trzeci dzień już nic nie było.   Przepis znaleziony na blogi Bayaderki

Maślane ciasteczka przekładane marmoladą różaną przepis:

  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g masła niesolonego i schłodzonego pokrojonego na kawałki
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • żółtko
  • dodatkowo ulubiona marmolada lub dżem (u mnie różana)

Przygotowanie:

Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez min 30 min.
Następnie nastawić piekarnik na 180 st C.
Wyjąć połowę ciasta i rozwałkować na ok 2 -3 mm. Wykrawać ciasteczka. Powinna wyjść cała blacha. Piec ok 12 – 14 minut. Trzeba pilnować aby się nie przypiekły.
W tym czasie wyjąć 2 połowę ciasta i rozwałkować na 2 – 3 mm ale w środku każdego ciastka dodatkowo wykroić dziurkę. Powinna wyjść druga cała blaszka.
Piec ok 12 min.
Ciastka przestudzić. Na całe nałożyć ok 1/2 łyżeczki marmolady i lekko rozprowadzić zostawiając 3 mm od brzegu i więcej na środku. Przykryć ciastkiem z dziurką. Ewentualny nadmiar odebrać nożem.

Gotowe!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>