Danie dla dwojga na kolację. Przygotowuję się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne. W zasadzie jednogarnkowe. Polecam wcześniej poćwiczyć trzymanie pałeczek. Przepis znaleziony u Komarki. Polecam!
Noodles z kurczakiem i kapustą pekińską przepis:
dla 2 osób
- 150 g makaronu noodles
- połowa główki kapusty pekińskiej poszatkowac w paski, białe części też
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- ciemny sos sojowy
- uprażone ziarna sezamu 2 łyżki
- 2 filety z kurczaka
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na małą kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i pieprzem. Odstawić na ok 30 min do lodówki.
Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzać woka. Wlać 2 łyżki oleju sezamowego i podsmażyć kurczaka. Dodać Cebulę pokrojoną w półtalarki i posiekany ząbek czosnku. Dodać białe części kapusty. Podsmażyć.
Dolać 1 łyżkę oleju sezamowego i wrzucić resztę kapusty. Smażyć ciągle mieszając. Jak zmięknie wrzucić makaron. Wymieszać.
Danie rozłożyć do misek i posypać uprażonym sezamem.
Gotowe!
ja to makaronu na kolację nie jadam, ale chętnie wszamałabym na obiad! 🙂
Można też jeść obiadokolację 😉
Świetny pomysł 🙂 Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂
A wszystkich fanów makaronu zapraszam do udziału w moim konkursie: http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html 🙂