Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

  • 3 stycznia 2012

Tradycyjne pierogi ruskie z farszem z gotowanych ziemniaków i twarogu. Takie pierogi smakuje wyśmienicie na gorąco polane smażona cebulką czy skwarkami albonastępnego dnia z patelni lekko przysmażone. Do tego szklanka zimnego mleka i mamy najlepszy obiad. Smaki dzieciństwa… 🙂

Pierogi ruskie przepis:

ciasto:

  • 500 g mąki + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody
farsz:
  • 4 duże ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę)
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1 duża cebula złociście podsmażona na maśle
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

ciasto: 
Mąkę zagnieść z żółtkiem, solą i stopniowo dodać wodę. Ugniatać. Na koniec zagnieść z olejem i odstawić na jakieś 15 – 30 minut.
farsz:
Ziemniaki wymieszać z twarogiem i ostudzoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 3 części i z każdej po kolei wałkować placki i z każdego wykrawać szklanką krążki. Nałożyć farsz i ulepić pierogi.
Pierogi wrzucać na gotującą się wodę ( z odrobiną oleju) i gotować do momentu wypłynięcia.
Smacznego! 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *