Pizza bolognese i ciasto do pizzy bez zagniatania

Pizza bolognese i ciasto do pizzy bez zagniatania

  • 29 stycznia 2012

Ostatnio przygotowuję pizze z jednego bardzo prostego przepisu, który znalazłam na kwestii smaku. Pizza na cieście bez zagniatania. Przygotowuję ciasto z połowy porcji. Pizza wychodzi cienka i chrupiąca, tak jak lubimy z Wesołym. Zobacz inne pomysły na dania walentynkowe.

Ciasto do pizzy bez zagniatania przepis:

na 1 dużą blachę

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 paczka suchych drożdzy
  • 2 g soli  (2 szczypty)
  • 1 g cukru (1 szczypta)
  • 150 g letniej wody
  • oliwa na blaszkę

do pizzy bolognese:

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką aż wszystko się połączy.
  2. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. W ciepłe miejsce bez przeciągów.
  3. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę. I lekko zagnieść.
  4. Nastawić piekarnik na 200 st C.
  5. Blaszkę wysmarować oliwą. Przełożyć ciasto i dłońmi rozciągnąć na całą blaszkę. (Ja tworzę 2 małe pizze). Odstawiam na czas aż piekarnik się nagrzeje.

Przygotowanie pizzy bolognese:

  1. Jak piekarnik się nagrzeje, ciasto wysmarować sosem bolońskim i na wierzch poukładać ser mozzarella. Można ser rozrywać z kulki lub pokroić w plasterki.
  2. Posypać oregano.
  3. Włożyć do piekarnika i piec ok 25 – 3o minut. Aż boki się zarumienią. Ja sprawdzam czy spód jest zarumieniony.
  4. Wyciągnąć, odczekać kilka chwil, pokroić nożem do pizzy i podać.

Smacznego!


Może masz ochotę na pizzę z kiełbasą lub tradycyjną włoską pizzę Margaritę?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *