Rurki z kremem karpatkowym

Rurki z kremem karpatkowym

  • 9 stycznia 2012

W karnawale można odrobinę poszaleć z kaloriami. Ja proponuję ciastka z dzieciństwa czyli rurki z kremem karpatkowym.  Oczywiście rurki można nabijać bitą śmietaną. Oba warianty są dobre i rurki będą dobrze smakować. Idealnie tu będzie pasować cappuccino.

Rurki z kremem przepis:

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g śmietany 12%
  • 100 g masła z lodówki
  • szczypta soli
na krem karpatkowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez min godzinę.
  2. Nastawić piekarnik na 200 st C.
  3. Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na długość ok 35 cm i grubość 1 – 2 mm. Nożem do pizzy ciąć paski o szerokości ok 1,5 cm.
  4. Każdą rurkę wysmarować masłem. Nawijać paski zaczynając od węższej końcówki.
  5. Powinno wyjść ok 18 – 20 rurek z całęj porcji ciasta.
  6. Każdą rurkę obtoczyć z jednej strony w cukrze i układać na blaszkę.
  7. Piec ok 15 minut na jasny złoty kolor. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
  8. 1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, zagotować.
  9. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i jajkiem. Użyłam shakera.
  10. Wlać do gotującego się mleka i szybko wymieszać różgą aby nie zrobiły się grudki. Mieszać ok 1 minuty aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia aby lekko przestygł.
  11. Krem przełożyć do rekawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków i nabijać rurki. Następnie rurki schłodzić.

3 Comments

  1. darcymon z wrocka

    No pewniakiem sie zabiore w wolnej chwili za rurki z kremem hmmm pamietam za PRL gdzies sie to kupowalo a smak zabijal mnie ze mialem ich dosc oraz paluszkow takich nie solonych a z kminkiem tak tak to mnie moja mamcia zalatwiala na amen i trudno bylo powiedziec ze nie lubie ze nie chce tylko musialem to wcinac ale dzis sie gusta zmienily lekko i takie slodkosc zjem natomiast paluchow z kminkiem nie tkne do dzis i na szczescie sa nieosiagalne a zreszta to sparawa tego kminku ktorego nienawidze od zawsze a takie rurki znalazlem w auchan ale cena jest zabijajaca ponad 8 zlotowek za 4 sztuki i tylko sie zastanawiam czy wyjda mi takie jak na foto czy w auchan fajnie by bylo je nabic kremem napoleankowym byly bu mniodzio i pewno przypominaly by mi te z lat 70tych

  2. darcymon z wrocka

    problem to na czym zawinac i co posmarowac, niby przepis prosty a jednak co tu nie tak, czy te paski nawinac na jakas rurke owinieta pergaminem czy na palec nawija bo cos tu autor zjadl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>