Rurki z kremem karpatkowym

Rurki z kremem karpatkowym

  • 9 stycznia 2012

W karnawale można odrobinę poszaleć z kaloriami. Ja proponuję ciastka z dzieciństwa czyli rurki z kremem karpatkowym.  Oczywiście rurki można nabijać bitą śmietaną. Oba warianty są dobre i rurki będą dobrze smakować. Idealnie tu będzie pasować cappuccino.

Rurki z kremem przepis:

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g śmietany 12%
  • 100 g masła z lodówki
  • szczypta soli
na krem karpatkowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez min godzinę.
  2. Nastawić piekarnik na 200 st C.
  3. Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na długość ok 35 cm i grubość 1 – 2 mm. Nożem do pizzy ciąć paski o szerokości ok 1,5 cm.
  4. Każdą rurkę wysmarować masłem. Nawijać paski zaczynając od węższej końcówki.
  5. Powinno wyjść ok 18 – 20 rurek z całęj porcji ciasta.
  6. Każdą rurkę obtoczyć z jednej strony w cukrze i układać na blaszkę.
  7. Piec ok 15 minut na jasny złoty kolor. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
  8. 1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, zagotować.
  9. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i jajkiem. Użyłam shakera.
  10. Wlać do gotującego się mleka i szybko wymieszać różgą aby nie zrobiły się grudki. Mieszać ok 1 minuty aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia aby lekko przestygł.
  11. Krem przełożyć do rekawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków i nabijać rurki. Następnie rurki schłodzić.

3 Comments

  1. darcymon z wrocka

    No pewniakiem sie zabiore w wolnej chwili za rurki z kremem hmmm pamietam za PRL gdzies sie to kupowalo a smak zabijal mnie ze mialem ich dosc oraz paluszkow takich nie solonych a z kminkiem tak tak to mnie moja mamcia zalatwiala na amen i trudno bylo powiedziec ze nie lubie ze nie chce tylko musialem to wcinac ale dzis sie gusta zmienily lekko i takie slodkosc zjem natomiast paluchow z kminkiem nie tkne do dzis i na szczescie sa nieosiagalne a zreszta to sparawa tego kminku ktorego nienawidze od zawsze a takie rurki znalazlem w auchan ale cena jest zabijajaca ponad 8 zlotowek za 4 sztuki i tylko sie zastanawiam czy wyjda mi takie jak na foto czy w auchan fajnie by bylo je nabic kremem napoleankowym byly bu mniodzio i pewno przypominaly by mi te z lat 70tych

  2. darcymon z wrocka

    problem to na czym zawinac i co posmarowac, niby przepis prosty a jednak co tu nie tak, czy te paski nawinac na jakas rurke owinieta pergaminem czy na palec nawija bo cos tu autor zjadl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *