Sałatka szopska

Sałatka szopska

  • 14 stycznia 2012

Dziś proponuję bardzo prostą i zarazem bardzo smaczną sałatkę szopską. Żałuję tylko, że nie miałam sera szopskiego. Jednak można sałatkę przygotować z sera typu feta. Ser powinien być starty ale mi jednak pasował ser w kosteczkach. Sałatkę szopską polecam na drugie śniadanie lub dodatek do mięs

Sałatka szopska przepis:

dla 2 – 3 osób

  • 1 zielony ogórek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • dużą garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 150 g sera typu feta
  • sos: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić w pół plasterki. Pomidory przekroić na pół. Oliwki na 3 pociąć w plasterki. Cebulki pokroić w plasterki. Składniki wymieszać w salaterce i polać sosem.

Smacznego! 

5 Comments

  1. hania-kasia

    Znam i robię tę sałatkę w wersji z serem startym na tarce. Zachęcam do spróbowania takiej wersji – jest pyszna, tylko ser musi być oryginalny – szopski lub feta grecka; polskie sery fetopodobne są za miękkie i rozmazują się na tarce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *