Surówka Coleslaw i kurczak a la gyros

Surówka Coleslaw i kurczak a la gyros

  • 11 stycznia 2012

Surówka Coleslaw lub amerykańska nadaję się doskonale do obiadu jak i domowych fast foodów. Ja ją lubię podawać do smażonych kotletów lub kurczaka. I właśnie przy okazji przygotowałam sobie kurczaka a la gyros, prostą mieszanką przypraw bez soli. Smakuje wyśmienicie.

Surówka Coleslaw przepis:

  • 1/4 główki białek kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • do smaku sól i pieprz
Kapustę posiekać. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulkę pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprze.

Kurczak a la gyros przepis:

  • filet z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1/2 łyżeczki oregano i curry
  • 1 ząbek czonsku
  • 2 łyżki oliwy
Kurczaka poroić w kostkę. Przekłożyć do naczynia. Wymiesząć z oliwą, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie kurczaka smażyć na małym ogniu (u mnie dodatkowo pod przykryciem) ok 20 – 25 minut. Gdy kurczak jest już usmażony podać z ulubioną surówką lub warzywami.
Smacznego! 

Jadłodajnia Studencka II


5 Comments

  1. ziji

    Surowke coleslaw bardzo lubie. Twoja jest bardzo prosta, ale w prostocie sila :) Ja do majonezu oprocz pieprzu i soli dodaje cukier puder i cytryne… sprobuj, moze ci zasmakuje takze :)
    A kurczak i coleslaw to baaaardzo dobre polaczenie :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>