Cebularze

Cebularze

  • 21 lutego 2012

Cebularze to pochodzące z Lubelszczyzny bułki – placki z cebula i makiem (zastąpiłam niebieski mak białym makiem). Łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne. Polecam cebularza zjeść na śniadanie lub na kolację. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z pieca.

Cebularze przepis:

 na ok 8-10 sztuk

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 12 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
CEBULA Z MAKIEM:
  • ok 5 średnich cebul pokrojonej w grubą kostkę
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka maku

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, drożdżami, roztopione masło wymieszać z mlekiem. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Jeśli trzeba dosypać odrobinę mąki. Ciasto będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 2 godz w ciepłe miejsce.
W tym czasie, pokroić,  zeszklić (na lekko brązowy kolor) na oleju cebulę. Odstawić i wymieszać z makiem.
Ciasto podzielić na 10 części. Blaszkę wysmarować oliwą. Z każdej części ciasta utworzyć cienkie placki i układać na blaszkę. Odstawić na 15 minut aby ponownie podrosły.
Po tym czasie na środek rozłożyć  cebulę.
Piec w 200 st C ok 20 – 25 minut.

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>