Czekoladowe pierogi z serem

Czekoladowe pierogi z serem

  • 18 lutego 2012

Mocno czekoladowe pierogi z delikatnym kremowym serkiem białym. Czekoladowe pierogi można również przygotować ze świeżymi owocami, np malinami albo truskawkami. Łasuchom polecam podanie pierogów na deser lub kolację i koniecznie z bitą śmietaną.

Czekoladowe pierogi z serem przepis:

czekoladowe ciasto na pierogi:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki kakao
nadzienie:
  • 400 g mielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w kulę.
  2. Jak będzie za twarde to lekko zwilżyć dłonie i zagnieść.
  3. Odstawić na ok 15 minut.
  4. Serek wymieszać z cukrem i ekstraktem. Można też dodać 1 żółtko.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  6. Szklanką wykrawać krążki, nakładać serka i lepić pierogi.
  7. Pierogi gotować ok 2 – 4 minut od momentu wypłynięcia.
  8. Podać z bitą śmietaną, syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem.
Smacznego!




 

11 Comments

  1. Nenecha

    Czekoladowe… a gdzie tu niby ta czekolada ?_?

    W każdym razie – intrygujące te pierożki-murzynki, widziałam je już wcześniej na kilku innych blogach kulinarnych…
    I ciekawam ja ich smaku od pewnego czasu , ale coś mam takie przeczucie, że taka kluchowata konsystencja ciasta i kakao… no, dla mnie niezbyt ;P

    Ale może kiedyś się skuszę :]]

    Pozdrawiam!
    N.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>