Domowe sushi

Domowe sushi

  • 19 lutego 2012

Już się nie boję sushi. Przygotowanie sushi w domu razem ze znajomymi to niezła frajda. Wszystkie składniki można bez problemów znaleźć w sklepach. Warto zapamiętać, że ryż należy ugotować godzinę lub 1,5 szybciej. Wybierasz składniki, które najbardziej lubisz.

Sushi domowe potrzebne produkty:

  • ryż do sushi
  • zalewa do ryżu (ocet ryżowy + cukier + sól)
  • sos sojowy
  • nori – arkusze wodorostów
  • wasabi – japoński chrzan
  • ulubiona ryba, świeża lub wędzona
  • dodatki: zielony ogórek, papryka, awokado
  • mata bambusowa do zawijania
  • pałeczki
  • dodatkowo: marynowany imbir

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu, najlepiej godzinę przed przygotowaniem sushi. Jak ryż przestygnie zalać zaprawą ( na 2 szklanki suchego ryżu – gotuję 7 łyżek octu ryżowego z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką soli) wymieszać.
  2. Warzywa i rybę pokroić w cienkie paseczki, najlepiej na szerokość nori.
  3. Na matę położyć 1 arkusz nori, błyszczącą stroną do maty. Aby ryż się nie kleił, dłonie moczyć w zimnej wodzie.
  4. Wziąć garść ryżu i rozprowadzić na nori, zostawiając 1 cm wolnego od góry. Na środku ryżu zrobić placem wgłębienie i nałożyć wasabi. Ułożyć składniki i zwinąć w rulon.
  5. Sushi pokroić na 6 – 8 części. Ułożyć na talerz, podać z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem.

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>