Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

  • 17 lutego 2012

Fondue czekoladowe to doskonałe urozmaicenie małych przyjęć jak i kolacji we dwoje. Można je przygotować w kilka chwil. Dodatki można przygotować wg własnych upodobań, sprawdzą się tu doskonale świeże owoce, ciasteczka, rurki, pianki i to na co masz ochotę. Przypada do gustu.

Fondue czekoladowe przepis:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki
  • opcjonalnie łyżka ulubionego alkoholu

Dodatki do fondue czekoladowego:

  • świeże owoce: mandarynki, jabłka, winogrona, wiśnie, banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki, maliny
  • owoce z syropu: wiśnie, brzoskwinie, ananasy, mandarynki
  • ciastka: rurki, pierniczki, biszkopty, pianki, paluszki, bezy

 

Przygotowanie:

  1.  W kąpieli wodnej roztop połamaną czekoladę.
  2. Wymieszaj ze śmietanką i opcjonalnie dodaj łyżkę alkoholu.
  3. Fondue przelej do naczynia i ustaw na podstawce.
  4. Podaj dodatki, pokrojone w małe kawałki.


Czekoladowy weekend 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *