Pączki z różą i kajmakiem

Pączki z różą i kajmakiem

  • 8 lutego 2012

To taki zwyczaj, że w Karnawale i na Tłusty Czwartek pączka trzeba zjeść. W tym okresie bez problemu dostaniemy je w piekarniach i sklepach. Jednak nie ma nic lepszego jak pączki smażone w domu. Wystarczy zapamiętać kilka zasad przygotowania pączków i można się rozkoszować przy filiżance kawy.

Pączki z różą i kajmakiem przepis:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml letniego mleka
  • 10 g suchych (1,5 paczki)
  • olej, do smażenia
  • konfitura różana, masa kajmakowa do nadzienia
  • lukier, cukier puder, skórka pomarańczowa lub posiekane orzechy do dekoracji

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i drożdżami.
  2. Dodać jajka, rum, cukier, mleko i pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
  3. Ciasto drożdżowe należy bardzo dobrze wyrobić, będzie się trochę kleić więc za dużo nie podsypywać mąką.
  4. Wyrobić kulę, oprószyć mąką.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów aby podwoiło swoją objętość na ok 2 godz.
  6. Jak ciasto urośnie, wyjąć na stolnicę i rozwałkować na ok 1 – 1,5 cm.
  7. Szklanką wykrawać krążki i odstawić na oprószoną mąką blaszkę (pączki będą lżejsze i utworzy się białą obwódka). Albo odrywać po kawałku ciasto i od razu nadziewać, odstawić.
  8. Pączki powinny znowu urosnąć.

Smażenie pączków:

  1. Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondelku lub w woku.
  2. Potrzebne będzie ok 1 l tłuszczu do smażenia.
  3. Tłuszcz rozgrzać do ok 170 st C albo urwać kawałek ciasta, jeśli w kilka sekund wypłynie tzn, że tłuszcz jest nagrzany.
  4. Smażyć na średnim gazie aby pączki w środku były usmażone.
  5. Pączki smażyć po kilka minut z obu stron.
  6. Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu.
  7. Po lekkim przestudzeniu polukrować i udekorować skórką pomarańczową lub posiekanymi orzeszkami.

 


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>