Pierogi z mandarynkami

Pierogi z mandarynkami

  • 4 lutego 2012

Bardzo lubię pierogi z owocami na słodko, szczególnie na letni obiad. Niektóre owoce są dostępne cały rok i lato można sobie przywołać również zimą. Smakowałam juz pierogów z różnymi owocami i chciałam spróbować również z mandarynkami. Wykorzystałam te z puszki bo nie miałam czasu na obieranie świeżych ale te również się nadają.

Pierogi z mandarynką będą smakować jeśli już wcześniej jadłeś makaron z pomarańczami.

Pierogi z mandarynkami przepis:

dla 4 osób

  • 400 g cząstek mandarynek ( z puszki lub świeżych obranych ale bez białych skórek)
  • 2 łyżki cukru jeśli mandarynki są kwaśne
  • dodatki do poadania: sos czekoladowy, sos karmelowy, cukier puder, słodka śmietana

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody

 Przygotowanie:

  1. Mandarynki przełożyć na sitko aby się odsączyły z nadmiaru soku. Pozostały sok można wykorzystać do przygotowania syropu do podania.
  2. Mąkę przesiać, zagnieść z żółtkiem, szczyptą soli, stopniowo dolewając wodę, na koniec dodać olej i jeszcze chwilę zagnieść. Ciasto odstawić na ok 15- 25 minut.
  3. Nastawić duży garnek z wodą do gotowania pierogów.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka i lepić pierogi z mandarynką.
  5. Pierogi gotować 2 – 4 minut od momentu wypłynięcia. Podać z ulubionym dodatkiem.

Smacznego!


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>