Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki

Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki

  • 2 lutego 2012

Całą i chyba jedyną trudnością w czasie przygotowań tego ciasta jest znalezienie czerwonego barwnika do wypieków. Blaty są na bazie ciasta muffinkowego a krem może być tylko z samej bitej śmietany lub jak u mnie z mascarpone. Polecam Red Velvet Cake przygotować na Walentynki. A tak się prezentują moje wcześniejsze babeczki Red Velvet.

Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki przepis:

tortownica 22 cm średnicy. można też 20 cm będzie wyższe

ciasto:

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka  kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czerwony barwnik do wypieków 60 ml płynnego lub 3/4 łyżeczki w proszku (do uzyskania odpowiedniego koloru)
  • 600 ml śmietanki kremówki 36% do przełożenia ciasta i dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Składniki od razu dzielić na 2 części do dwóch misek. Przygotowywać i piec po kolei. Można w tej samej formie, nie trzeba mieć dwóch takich samych.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę wyjąć dopiero jak ciasto jest ostudzone.
  3. Mąkę przesiać i wymieszać ze składnikami suchymi. Dodawać kolejne mokre składniki i wymieszać łyżką.
  4. Ciasto przelać do formy i piec ok 25 – 30 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie przygotować drugą część ciasta i piec tyle samo.
  6. Ciasto studzić na kratce.
  7. Wyjąć śmietankę kremówkę i ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  8. Na duży talerz położyć pierwszy blat, przełożyć 2/3 bitej śmietany, położyć drugi blat i resztą śmietany wysmarować całe ciasto. Udekorować wg własnego gustu.
  9. U mnie Red Velvet Cake jest cały w kruchych czerwonych serduszkach.
  10. Ciasto najlepiej przed podaniem schłodzić kilka godzin.

 

inspiracja

22 Comments

    1. Ania

      Oczywiście 🙂 Jak już pisałam, serduszka są wykonane z ciasta kruchego – maślanego z dodatkiem czerwonego barwnika. Np. 150 g mąki, 100 g masła i 50 g drobnego cukru albo cukru pudru. I trzeba mieć taką małą wykrawaczkę serduszko. Serduszka są małe więc picze się je krótko, ok 3 – 5 minut w 170 st C.

  1. iza

    po pierwsze tort na Twoich zdjęciach jest cudowny, postanowilam odgapić i zrobic na jutro taki Mojemu Ukochanemu, niestety ciasto nie wyszło mi az tak czerwone poniewaz kakao przyćmiło kolor. nie wiem w sumie po co ono tam sie znajduję , bo na moje oko ( madry polak po szkodzie) uważam , ze albo barwnik albo kakao:D taka mała przestroga ode mnie dla innych uważajcie z kakao bo moze Wam wyjśc brunatna czerwien:D

    1. Ania

      Witaj, może problem polega w ilości dodanego barwinka. Przejrzałam wiele przepisów i w każdym było kakao. Mi się podoba brutalna czerwień 🙂 pozdrawiam!

  2. 15 - tka

    Jeeej, jaka cudowna dekoracja, mogę odgapić? 😉 zrobię taką na kiermasz słodkości do szkoły, chyba wszyscy padną, jeżeli wyjdzie tak , jak Pani 😉 mam tylko pytanie – co poza ubitą śmietaną może zastąpić krem? tak, żeby był w miarę tani, a w kolorze biały 😉 przepięękny tort! 😉

  3. Wiola

    A czy można z podanych składników zrobić jedno ciasto w formie w kształcie serca ? Czyli całe czerwone bez kremu albo ewentualnie przestudzone przekroić i posmarować?

  4. Kamelamela27

    „Projekt” samego tortu to pikuś bo w głowie czy też w internecie tyle tych obrazków jest, że nie trzeba się wysilać. Najgorsze, a w sumie najlepsze z tego wszystkiego to jest wykonanie. Najbardziej pracochłonne. Nigdy do takich rzeczy ręki nie miałem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *