Sos tatarski do jajek i wędlin

Sos tatarski do jajek i wędlin

  • 6 lutego 2012
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Sos tatarski pasuje najlepiej do podania z jajkami i wędlinami czyli na klasycznie. Można go zaserwować na imprezach rodzinnych gdzie goście są bardziej tradycyjni.  Ja lubię przygotować jajka z sosem tatarskim na śniadanie lub kolację. A skład sosu pozostawiam do własnej modyfikacji.

Sos tatarski przepis:

  • 4 średnie ogórki korniszone
  • 10 małych pieczarek marynowanych
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • do smaku sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki, pieczarki i cebulkę drobno posiekaj.
  2. Przełóż do miski.
  3. Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Podaj do ugotowanych jajek na twardo lub wędlin.
Smacznego!

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>