Bardzo prosta i szybka babka cytrynowa. Można ją upiec na święta i na co dzień. Babka cytrynowa lepiej smakuje z herbatą niż z kawą. Ale to kwestia gustu. Wg mnie można śmiało zamiennić skórkę i sok z cytryny na pomarańcze. Cytronowa babka najlepiej smakuję po całkowitym ostygnięciu, następnego dnia również.
Babka cytrynowa przepis:
- 120 g miękkiego masła
- 150 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • szczypta soli
- 125 ml śmietanki kremówki
- • 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Ciągle miksując dodać jajka i szczyptę soli, ubijać przez kilak minut.
Dodać skórkę z cytryny i śmietankę, dalej miksować. Dodać sok z cytryny.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Patiami dodawać do ciasta.
Babkę piec w temp 160 st C przez ok 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Piękna babka! cytrynowa czy pomarańczowa, obie są pyszne i idealne nie tylko od Święta!
Wykorzystałam Twój przepis, modyfikując jednak wymiar wypieku. Z podanych przez Ciebie proporcji upiekłam ok. 22 babeczki. Zamieniłam też cytrynę na pomarańczę. Słodkości są fantastyczne. Puszyste, słodkie, mocno pomarańczowe. Polecam innym ten przepis 🙂
Prosto, szybko i na dodatek smacznie..dziękuję za udział w akcji.