Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

  • 28 marca 2012

Bardzo prosta i szybka babka cytrynowa. Można ją upiec na święta i na co dzień. Babka cytrynowa lepiej smakuje z herbatą niż z kawą. Ale to kwestia gustu. Wg mnie można śmiało zamiennić skórkę i sok z cytryny na  pomarańcze. Cytronowa babka najlepiej smakuję po całkowitym ostygnięciu, następnego dnia również.

Babka cytrynowa przepis:

  • 120 g  miękkiego masła
  • 150 g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • szczypta soli
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Ciągle miksując dodać jajka i szczyptę soli, ubijać przez kilak minut.
Dodać skórkę z cytryny i śmietankę, dalej miksować. Dodać sok z cytryny.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Patiami dodawać do ciasta.
Babkę piec w temp 160 st C przez ok 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wielkanocne Smaki 2 i Babki i babeczki

3 Comments

  1. Loriel

    Wykorzystałam Twój przepis, modyfikując jednak wymiar wypieku. Z podanych przez Ciebie proporcji upiekłam ok. 22 babeczki. Zamieniłam też cytrynę na pomarańczę. Słodkości są fantastyczne. Puszyste, słodkie, mocno pomarańczowe. Polecam innym ten przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>