Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

  • 30 marca 2012

Idealna czekoladowa babka na Wielkanoc i na co dzień.  Nie ma z nią żadnych problemów przy pieczeniu. Najlepiej smakuje następnego dnia. Wyśmienita do porannej kawy lub czegoś mocniejszego. Przygotowałam dodatkowo polewę czekoladową z whisky. Dekorację pozostawiam każdemu osobno.

Babka czekoladowa przepis:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

 

 

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, nawet do kilkunastu minut.
  2. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy.
  3. DO masy dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz jogurt naturalny. Zmiksować.
  4. Mąkę przesiać i wymieszać z prosziem do pieczenia i kakao.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i ciasto wymiesać z sypkimi składnikami.
  6. Formę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy.
  7. Babkę czekoladową piec w temp 150 st C przez ok 50 – 60 minut do suchego patyczka.
  8. Babkę po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku i po tym czasie dopiero otworzyć lekko piekarnik. Po następnych kilka minutach babkę wyjąć i przestudzić w formie. Na koniec można już wyjąć na talerz i odstawić.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 -3 łyżki whisky
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Wymieszać z masłem i alkoholem.
  3. Udekorować babkę czekoladową
Upieczone!

 

 

 

Wielkanocne Smaki 2 i Babki i babeczki

14 Comments

  1. natalia

    mam wielka forme , podwoilam ilosc produktow i wlasnie wyciagnelam ja z pieca, wielka, pekata czarna baba nie moge sie doczekac az zobaczy ja moja tesciowa … oczywiscie przyozdobie jak na fotografii …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>