Mazurek kajmakowy – ciasto na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy – ciasto na Wielkanoc

  • 14 marca 2012

Przepyszny Mazurek Kajmakowy idealnie nada się na Wielkanoc. To tradycyjne ciasto wielkanocne można przygotować również z innymi kremami, np czekoladowym czy z masła orzechowego. Najważniejsze do fantazyjnie udekorowanie mazurka motywem wielkanocnym.

Mazurek kajmakowy przepis:

kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 4 – 5 łyżek masy kajmakowej
  • bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, rodzynki, suszona żurawina, czekolada, orzechy)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko w kulę.
  2. Ciasto zawinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
  3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i przełożyć do formy, utworzyć rant.
  4. Ponownie schłodzić przez 1/2 godziny.
  5. Ciasto piec w temp 160 st C przez ok 35 minut, aby się lekko zarumieniło.
  6. Rozsmarować masę kajmakową. Udekorować.

 

Jak przygotować masę kajmakową?

Oczywiście można kupić już gotową masę, która może mieć nazwę kajmak lub krówka.

Można też kupić puszkę mleka skondesowanego słodzonego. Włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą tak aby całkowicie przykryć puszkę i gotować na małym gazie przez 2 – 2,5 godz i przestudzić.

Ostatni sposób to wolne gotowanie śmietanki kremówki 30% razem z 2 łyżkami cukru do uzyskania koloru jasno – złotego.

Gotowe!

 

Wielkanocne Smaki II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>