Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

  • 24 marca 2012

Kolejna propozycja na bardzo dobre i szybkie śniadanie albo kolację na słodko. Omlet biszkoptowy wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami, dżemem owocowym, cukrem pudrem/słodkim kakao czy orzechami. Przy patelni ok 18 cm porcję zrobić z podwojonych składników.

Omlet biszkoptowy przepis:

na patelnię 9 cm

  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
dodatki:
  • świeże owoce,
  • dżem owocowy,
  • syrop klonowy,
  • miód,
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać żółtko i łyżkę mąki, miksować jeszcze chwilkę  aż składniki się połączą.
  3. Rozgrzać patelnię, wysmarować dno i brzegi.
  4. Ciasto przelać na patelnię, smażyć na małym gazie ok 2 . Następnie przewrócić i smazyć jeszcze minutę.
  5. Od razu podać z ulubionymi dodatkami.

6 Comments

  1. wlodek

    Ach ta matematyka, wszędzie bruździ! Powierzchnia patelni o średnicy 18 cm jest cztery razy większa niz takiej o średnicy 9 cm. Składników na omlet trzeba więc cztery razy więcej a nie dwa razy, inaczej wyjdzie cieniutki placuszek. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *