Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

  • 5 kwietnia 2012

Klasyczna babka drożdżowa z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Najlepsza posypana cukrem pudrem i zjedzona jeszcze ciepła. Idealna na deser do popołudniowej kawy. Drożdżowa babka wyśmienita na niedziele i święta. Na drugi dzień również dobra…

Babka drożdżowa przepis:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • garść rodzynek lub suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch.
  2. W międzyczasie roztopić masło i pozostawić do ostudzenia.
  3. Mąkę przesiać do utartych żółtek. Wsypać drożdże. Zmiksować (końcówkami do ciasta drożdżowego) z masłem i mlekiem. Ciasto wyrabiać co najmniej 10 minut. Po tym czasie rękami zagnieść ciasto z rodzynkami.
  4. Formę do babek z kominkiem wysmarować masłem i obsypać mąką. Ułożyć ciasto na dno.
  5. Formę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 godz.
  6. Ciasto piec przez 25 – 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu lekko przestudzić i ostrożnie wyjąć z formy.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Wielkanocne Smaki 2 i Babki i babeczki

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *