Ćwikła

Ćwikła

  • 3 kwietnia 2012

Ćwikła to prosta sałatka z buraczków z dodatkiem chrzanu i przypraw. Ćwikła jest bardzo popularna w okresie Wielkanocy. Ćwikłę można podać również do codziennego obiadu. Wyśmienity dodatek do mięs pieczonych i wędlin, dlatego często gości na stole podczas imprez.

Ćwikła przepis:

  • ok 1 kg mniejszych buraków
  • starty chrzan
  • sól, cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości. Małe gotuję się szybkiej, duże nawet do 3 godz. Odcedzić i przestudzić.
  2. Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  3. Wymieszać z chrzanem 1 – 2 łyżeczki, w zależności od naszego gustu.
  4. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Gotowe!

Wielkanocne Smaki 2

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *