Książka „Ujęcia ze smakiem” H. Dujardin

Książka „Ujęcia ze smakiem” H. Dujardin

  • 1 kwietnia 2012

Od kiedy zobaczyłam tę książkę kilka tygodni temu, od razu postanowiłam, że muszę ją mieć. Zaciekawiły mnie liczne recenzje i krótkie wycinki z książki. Od kilku dni jestem już szczęśliwą posiadaczką książki Helen Dujardin „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii i stylizacji dań”.

Krótka recenzja

Książka Helen Dujardin „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii i stylizacji dań” to pozycja przede wszystkim do dla miłośników gotowania i fotografowania. Jest napisana zrozumiałym językiem. Trudniejsze pojęcia są prosto wytłumaczone na wielu przykładach. Książka jest bogato ilustrowana co pozwala na lepsze wyjaśnienie przykładów.

Autorka swoją wiedzę przekazała w formie ośmiu rozdziałów.

  1. Podstawy fotografii
  2. Ustawienia aparatu fotograficznego
  3. Fotografowanie w świetle naturalnym
  4. Fotografowanie w świetle sztucznym
  5. Kompozycja
  6. Przygotowanie do sesji
  7. Stylizacja
  8. Postprodukcja
Wg mnie książkę powinny przejrzeć osoby, które zaczynają swoją przygodę z fotografią kulinarną. Dujardin wyjaśnia pojęcia związane z teorią fotografii jak i doradza w komponowaniu ciekawych aranżacji.
Blogerki, które już dłużej zajmują się fotografią kulinarną nie znajdą za wiele nowych informacji. Aczkolwiek warto sobie przypomnieć niektóre kwestie.

 

Informacje ogólne

  • autor: Helen Dujardin
  • tytuł oryginalny: Plate to Pixel: Digital Food Photography & Styling
  • tłumaczenie: Piotr Cieślak
  • wydawnictwo: Helion
  • ilość stron: 288
  • rok wydania: 2012

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>