Kruche ciasteczka z makiem przełożone dżemem lub konfiturą. Użyłam przepisu na ciasteczka maślane ale dokonałam kilka modyfikacji. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Przekładane ciasteczka polecam do szklanki ciepłego mleka lub do porannej kawy albo herbatki z mlekiem…
Makowe ciasteczka z dżemem przepis:
przepis na 1 blachę
- 150 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 małe jajko
- 1/3 szklanki maku
- dżem lub konfitura do przełożenia
Przygotowanie:
- Z mąki, cukru, masła maku i jajka zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 30 minut.
- Włączamy piekarnik na 175 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na 4 – 5 mm i wykrawać krążki. Ułożyć na blaszce i piec ok 12 minut.
- Ciastka jeszcze ciepłe przełożyć dżemem i odstawić.
Wspaniałe! Idelane do herbatki! Pycha!
z dżemem 🙂 super
Cudeńka! Na pewno niesamowicie smaczne:)
Przypominają mi ciasteczka-baletki:>