Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

  • 5 kwietnia 2012

Nie ma Świąt bez tradycyjnego mazurka. Dziś juz moja ostatnia propozycja wielkanocna czyli mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche. Smakuje najlepiej na drugi i trzeci dzień. Udekorować można płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi czy skórka pomarańczową.

Mazurek czekoladowy przepis:

kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

masa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1,5  łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki płynnego miodu (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko w kulę.
  2. Ciasto zawinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
  3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 – 7 mm i przełożyć do formy, utworzyć rant.
  4. Ponownie schłodzić przez 1/2 godziny.
  5. Ciasto piec w temp 160 st C przez ok 30 – 35 minut, aby się lekko zarumieniło. Odstawić.
  6. Czekoladę roztopić, wymieszać z masłem i miodem. Gorącą masą wyłożyć na kruche ciasto.
  7. Mazurka udekorować.

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *