Piegusek. Makowa babka z białek

Piegusek. Makowa babka z białek

  • 3 kwietnia 2012

Po ostatniej babce drożdżowej została mi cała miseczka białek. Szkoda takich wyrzucać a bezy są dla mnie za słodkie. I tak po kilku chwilach byłam już w sklepie i szukałam niebieskiego maku. Piegusek to ciasto łatwe w przygotowaniu. Babka jest bardzo smaczna. Mak zabawnie chrupie podczas jedzenia.

Babka na białkach z makiem przepis:

  • 7 białek
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 160 g mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g stopionego masła
  • 1 szklanka suchego maku

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania dodawać cukier puder po 1 łyżce.
  2. W międzyczasie roztopić i ostudzić masło.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych białek. Delikatnie zmiksować mikserem lub łyżką.
  4. Dodać na przemian mak i masło.
  5. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st przez ok 40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i następnie studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.

 


Wielkanocne Smaki 2 i Babki i babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>