Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

  • 4 kwietnia 2012

Zobaczyłam ją u Doroty po raz pierwszy. Przepis zmodyfikowałam i zupa chrzanowa wyszła wyśmienita. Po zmiksowaniu uzyskamy bardziej zupę krem. Oczywiście zupę chrzanową można podać zamiast żurku czy barszczy na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam wielbicielom chrzanu…

Zupa chrzanowa przepis:

  • 4 -5 średnich ziemniaków (obranych i pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1 mały korzeń pietruszki (obrany i pokrojony w słupki)
  • 1 liść laurowy, 2 -3 ziela angielskie,
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na 1 łyżce masła)
  • ok 200 ml śmietanki
  • 200 g startego chrzanu
Dodatkowo dla każdej osoby po 1 jajku i 1 kiełbasie albo kilka plastrów podsmażonej szynki. 

Przygotowanie:

  1. Do gotującego się bulionu wrzucamy, liść i zele,  ziemniaki, pietruszkę i cebulę.
  2. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  3. Zmniejszamy gaz i mieszamy z chrzanem, należy zupę smakować. Zupę zabielamy śmietanką – można dać mniej, w zależności od gustu.
  4. Podajemy z 1 jajkiem ugotowanym na twardo i podzielonym na 4 oraz z ugotowaną kiełbasą, pokrojoną w plastry lub podsmażoną szynką.

Smacznego!

Wielkanocne Smaki 2

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *