Makaron pappardelle z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron pappardelle z kurczakiem w sosie koperkowym

  • 25 maja 2012

Makaron z grubymi wstążkami pappardelle z filetem kurczaka w wyśmienitym sosem koperkowym na bazie śmietanki kremówki. Danie może nie należy do tych dietetycznych ale jest grzechu warte. Pappardelle z kurczakiem w sosie koperkowym to proste danie na obiad.

Makaron pappardelle z kurczakiem w sosie koperkowym przepis:

2 porcje

sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 200 – 250 ml śmietanki 12 – 18%
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • filet z kurczaka
  • makaron pappardelle lub tagliatelle
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Kurczaka pokroić w małe kawałeczki, wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać patelnię z masłem. Podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać cebulę posiekaną w piórka i dusić kilka minut aż będzie szklista.
Do kurczaka i cebuli dodać śmietankę i mieszać aż się zagotuje.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać 2 – 3 łyżki posiekanego koperku. Wymieszać.
makaron przełożyć na talerze i podać sos koperkowy.

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>