Młode ziemniaki z koperkiem

Młode ziemniaki z koperkiem

  • 23 maja 2012

Młode małe ziemniaki – lepiej ziemniaczki podane z roztopionym masłem i świeżo posiekanym koperkiem. Kiedyś do młodych ziemniaków wystarczyła zsiadłe mleko i obiad gotowy na upalne dni. Dziś takie ziemniaki podaje się często do mięs grillowanych lub kotletów. Do młodych ziemniaków można podać sałatę ze śmietaną.

Młode ziemniaki z koperkiem przepis:

  • dowolna ilość młodych ziemniaków – najlepiej tej samej wielkości
  • pęczek koperku
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oskrobać lub wyszorować szorstką stroną gąbki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić.
  2. Do garnka z ziemniakami dodać 1 – 2 łyżki masła i mieszać aż masło oblepi ziemniaki.
  3. Na koniec ziemniaki posypać posiekanym koperkiem.
  4. Podać do obiadu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *